Prirodno olakšanje

Muči vas želučana kiselina ili GERB? Ovaj čaj zaista čini čuda!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Pinterest
U svijetu ljekovitog bilja kičica ili crveni kantarion (Centaurium erythraea), zauzima posebno mjesto kada je riječ o problemima sa želucem i probavom.

Ova gorka biljka već generacijama se koristi kao prirodni saveznik protiv tegoba koje remete rad probavnog sistema. Osim što pomaže kod želučanih i crijevnih problema, kičica djeluje i na rad pljuvačnih žlijezda, jetre i žuči, pomažući organizmu da uspostavi ravnotežu.

Tu se njena ljekovitost ne zaustavlja, pokazala se korisnom i kod menstrualnih tegoba, slabokrvnosti, te kao prirodni stimulator apetita. Iako nije najugodnijeg ukusa, čaj od kičice je vrijedan napitak s višestrukim benefitima.

Recept za čaj od kičice – kako ga pravilno pripremiti?

Priprema:

  • Supenu kašiku suhe kičice preliti sa 2 dl mlake vode.
  • Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći.
  • Ujutro procijediti i popiti na prazan želudac.
  • Odmah nakon toga pripremiti novi čaj na isti način, koji će stajati tokom dana.
  • Taj drugi čaj se pije navečer, prije spavanja.

Trajanje kure

Postupak se ponavlja svakodnevno, 7 dana uzastopno.

Važna napomena

Čaj od kičice nije preporučljiv za osobe koje uzimaju antidepresive ili druge lijekove koji mogu imati interakciju s ovom ili sličnim biljkama. Prije početka korištenja, posebno ako uzimate neku terapiju, obavezno se posavjetujte s ljekarom ili farmaceutom.

Ako se mučite sa želučanom kiselinom, gorušicom, hijetalnom hernijom, refluksom ili GERB-om (gastroezofagealnom refluksnom bolešću), ovaj čaj može biti prirodna podrška u ublažavanju simptoma i vraćanju komfora u vaš svakodnevni život.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba